Fotoalbum med kommentarer
 

15. og 16. august.
Onsdag 15. august ble vi hentet av Kyrre i Spitsbergen Travel som skulle være vår guide på turen til Øglegraverne 2007.
Vi reiste først ned til kontoret deres hvor vi ble kledd opp i flytedresser, så gikk turen til kaia der en PolarCirkel båt lå og ventet på oss. I reisefølget vårt var også Unni og Tor Sponga, Tor er illustratør i Bergens Tidende og er mannen bak de flotte tegningene av Pliosaurusen som nå trykkes av aviser verden rundt. Journalist Roar Christiansen fra Bergens Tidende
var også med på turen i tillegg til et TV-team med to karer fra Sørlandet som vi dessverre ikke har navnene på.  

Turen med PolarCirkel båten kjørte i stor fart ut Adventfjorden og innover Sassenfjorden hvor vi gikk i land ved Elveneset. Vi tok en liten tur bortom Hyperittfossen før turen fortsatte oppover mot Knorringfjellet og teltleieren til Øglegraverne 2007.
Vi var oppe ca. kl. 13.00 og ble møtt av Magne Høyberget som ønsket oss velkommen. Øglegraverne var akkurat i ferd med å begynne dagens økt og var på vei til de forskjellige utgravningsstedene. Vi installerte oss raskt i teltene før vi ble møtt av Jørn Hurum som skulle guide oss rundt i området. 

Vi startet med å gå opp en bratt skråning til plassen hvor Patrick Druckenmiller var i ferd med å avslutte utgravningen av noen Svanøgleknokler. Patrick og Jørn forklarte hvilke deler av dyret vi hadde foran oss og hva som gjensto før denne
utgravningen var avsluttet. Det var litt arbeid igjen her før alt sammen skulle pakkes inn i gips. I løpet av de neste 12 timene skulle alt være ferdig innstøpt.

Turen gikk så videre til de flotteste knoklene vi skulle få se på turen. En ny Svanøgle lå her helt ferdig til "innpakning". Magne Høyberget, Bjørn Lund og Espen Knutsen var i ferd med den siste finpussen før knoklene skulle pakkes inn i mange lag med gips. Jørn forklarte her hva som var funnet og det ble gjort både TV-opptak og avisintervju. Når alle hadde fått tatt de bildene de ønsket, gikk turen videre til en fossilforekomst slik at alle kunne få med seg fossiler fra området.

Jørn tok oss med til et lite "korallrev" - et område på ca 5x5 meter som for det meste besto av brachiopoder og en østersbeslektet musling
av typen Gryphaea, også kalt "djevelens tånegl". Bergarten som fossilene lå i har små inneslutninger av olje, så når vi knuser den  lukter det olje. Når alle hadde fått banket og tatt med seg noen fossiler, gikk turen videre til enda en fossilforekomst.

Nå var det ammonitter (blekkspruter) og flattrykte
muslinger av typen Buchia vi kunne finne. Problemet med disse stein-platene med fossiler er at når de kommer inn i varmen og fuktigheten i steinen forsvinner, så går steinen delvis i oppløsning. Derfor måtte vi ta med stein over en viss tykkelse. Alle tok med seg litt fossiler, Trond fylte som vanlig godt opp i sekken.

Etter fossilletingen ble den guidede turen med Jørn avsluttet med Monsterøgla, den var omhyggelig innstøpt i gips så her så vi ikke annet enn to store gipsklumper. Deretter overtok Kyrre sikkerheten og guidet disse ned til leieren for sosialt samvær. En avhopper ble det riktignok, Trond fikk bli igjen hos Øglegraverne og fulgte disse til arbeidsdagens slutt, som denne dagen ble ekstra tidlig (22.30). Kvelden ble avsluttet med middag og hygge i øgleteltet, alle var slitne pga mye vind denne dagen, så det ble tidlig natt (kl. 01.30 for de som la seg sist).

Torsdag 16. august var det allerede klart til hjemreise. TV-team og journalister hadde avtale om nye intervju med Jørn før vi skulle gå ned til båten som var "bestilt" til kl. 16.00. Vi startet hjemturen litt før kl.12.00, vi begynte med å gå opp til begge fossilforekomstene en gang til, før vi returnerte på østsiden av Knorringfjellet og ned Wimandalen til Diabasodden hvor vi ble hentet med av en PolarCirkelbåtene til Spitsbergen Travel.

Kvelden ble så avsluttet med en hamburger (etter sterk anbefaling fra Øglegraverne) på Huset. Det ble tidlig kveld for oss denne dagen da flybussen kom og hentet oss kl. 03.00 fredag morgen.

Her er et utvalg bilder fra vårt besøk hos Øglegraverne.
 

14. august.
I dag har vi vært på en 11 timer lang båttur inn til den forlatte russiske gruvebyen Pyramiden. Det var Spitsbergen Travel
som også denne gang var turarrangør, i samarbeid med Henningsen Transport & Guiding. Båtturen startet fra "bykaia" og gikk innover Isfjorden, vi passerte fuglefjellene ved Diabasodden og fortsatte inn Billefjorden mot den enorme Nordenskiöldbreen. Før vi kom helt inn til breen satt vi av en ansatt hos Sysselmannen med familie. De skulle sjekke husene
i Brucebyen som Sysselmannen har ansvar for. Vi satt også av 12 franskmenn som skulle bruke mange dager på å padle kajakk tilbake til Longyearbyen.

Etter å ha satt av alle disse, gikk båten inn mot Nordenskiöldbreen. Her gikk 2. styrmann i lettbåten og hentet "fersk" is så gjestene kunne serveres "Whisky on the rocks". Vi ble så servert varm grillmat på vei inn til Pyramiden. I Pyramiden gikk vi rundt med guide og bjørnevakt med gevær. Vi ble "proppet" med info. i to hele timer, kamera gikk i ett så det er vanskelig å gjøre et lite utvalg bilder i etterkant. Se kart over Pyramiden her. Etter rundturen i Pyramiden, gikk båten på nordsiden av fjorden hvor vi fikk ennå mer info. og Svalbardhistorier av vår svært dyktige guide.

Her er et utvalg bilder fra vår båttur til Pyramiden.


13. august.
I dag startet vi med en guidet tur i gruve 7, som er den eneste gruva som nå er i drift i Longyearbyen. Det var Spitsbergen Travel som var turarrangør, i samarbeid med Steve D. Torgersen i Svalbard Explorer. Steve var også vår guide. Han ga oss en kjempespennende rundtur i gruvene som han tidligere har arbeidet i. Det arbeider kun 11 mann inne i gruva, så det er ikke store mengdene med kull som blir tatt ut her i forhold til i Svea gruva.

Vi fikk også se fotsporene etter Pantodonten som gikk over Svalbard for 55 millioner år siden. Synd vi ikke fikk ha med fotoapparat ned i gruva pga eksplosjonsfaren ved bruk av elektriske gjenstander. Resten av dagen er brukt på fotosafari.
Litt overskyet har det vært i dag også, men det hindret oss ikke i å komme på nært hold av Polarreven.

Litt om Pantodonten

Rett før jul i 2006 gjorde gruvearbeidere sensasjonelle funn langt inne i fjellet på Svalbard. Da gruvearbeiderne tok i bruk spettet for å rense taket i kullgruva, gjorde de en oppdagelse ekspertene kaller en ren sensasjon.

De fant usedvanlig gode spor etter urgamle pattedyr fra den gang øygruppa i nord var grønn og frodig. Et sett fotavtrykk pryder taket i gruva. Ifølge paleontolog Jørn Hurum fra Naturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo, stammer de fra en Pantodont. Pantodonten hadde fem tær og så ut som en langbeint flodhest. Dette er det første store pattedyr vi kjenner til
fra verdenshistorien, og arten levde for 55 - 60 millioner år siden.

Fotsporene fra Svalbard er første gang dyret er registrert i Europa. De er kjent fra Nord-Amerika, men ikke fra Europa.
Pantodonten er trolig den første nordamerikaneren på Svalbard, og kan være et bevis på at Svalbard og Nord-Amerika
har vært bundet sammen med en landbro.

Her er et utvalg bilder fra den tredje dagen på Svalbard.


12. august.
Dagen startet med en guidet tur i Svalbard MaxiTaxi, på en to timers rundtur fikk vi en rask innføring i livet i og rundt Longyearbyen. Se kart over Longyearbyen her.
Turen gikk videre til Svalbard museum hvor vi fikk se den utstilte loffen som ble tatt med av Fossiljegerne i 2004. Dagen
ble avsluttet med en fem timers tur opp til Nordenskiöld fjellet med retur ned over Longyearbreen. Det ble brukbart
med fossiler med hjem, så i morgen må vi på posten å sende en pakke med fossiler hjem.

Her er et utvalg bilder fra den andre dagen på Svalbard.


11. august.

Vi kom frem til Longyearbyen i kveld. Litt yr i luften, tåke på fjelltoppene og en temperatur på 3-4 grader.
På flyplassen ble vi møtt av en mann fra Arctic Autorent som overleverte oss bilen vi skal disponere de to første dagene. Turen gikk så til Nybyen hvor vi skal bo på Spitsbergen Guesthouse. Etter en rask innlosjering tok vi en liten
kjøretur for å bli "litt kjent", utrolig mye å se på og utrolig mye som vi "lurte på hva var". Vi har derfor meldt oss
på en tur med en MaxiTaxi i morgen hvor vi får en to timers guidet tur i området.

Litt om Spitsbergen Nybyen Gjestehus (Spitsbergen Guesthouse).
I forbindelse med nysatsningen på Svalbard etter siste verdenskrig, reiste Store Norske Spitsbergen Kulkompani en ny bebyggelse for gruvebusen (gruvearbeiderne), Nybyen. Denne nye bydelen besto av 8 forlegninger, "Stormessa" (arbeidermesse), "Lomp" (storbad), vaskeri og butikk

I forhold til førkrigsbebyggelsen var standardhevningen stor. Tidligere kunne det være både 4 og 6 mann på rommet,
mens det i de nye arbeiderbrakkene var 2-mannsrom. I Nybyen ble det innlagt både kaldt og varmt vann, dette var
stor overgang for arbeiderne som tidligere måtte krangle seg veg til vaskefatet som de gjerne delte med 6 andre.

Noen av arbeidsbrakkene fikk egne navn, vi bor i brakke 5 som har navnet "Strossa" (Strosse er stedet i gruva der
kullet brytes). Etter hvert flyttet gruvebusen fra Nybyen, og i 1987 åpnet Spitsbergen Travel for overnatting i noen av brakkene.

Litt om Gruve 2
Gruve 2 ligger rett ovenfor brakkene vi bor i. Gruve 2 ble skutt i brann av det tyske slagskipet "Scharnhorst" under angrepet på Svalbard i 1943, og der brant det helt frem til 1962.

Her er et utvalg bilder fra den første kvelden på Svalbard.